15 marca 2016 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Witkowie odbyły się pokazowe warsztaty edukacyjno-kulinarne dla uczniów klasy III i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Uczniowie przyglądali się i pracowali w szkolnej pracowni gastronomicznej pod kierunkiem st. szer. Arkadiusza Szreibera oraz st. szer. Tomasza Ciążyńskiego. Na co dzień Panowie pracują w 33. Bazie Lotnictwa Transportowego w Powidzu. St. szer. Arkadiusz Szreiber dostał się do składu najlepszych kucharzy w Wojsku Polskim i wystartuje w reprezentacji Wojska Polskiego na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie w Niemczech.
Warsztaty zostały przygotowane i przeprowadzone w bardzo profesjonalny, a jednocześnie przystępny sposób. Był to pokaz sporządzania przekąsek. Potrawy pokazowe to: łosoś w cieście francuskim, jajka faszerowane pastą z avocado z dodatkiem czarnuszki, marmurkowe jajka, zawijaski z oliwkami, bruschetta z pomidorami i bazylią, mini kanapki z dodatkami.
Podczas części praktycznej, młodzież miała okazję zobaczyć i samodzielnie zastosować różne techniki kulinarne korzystając przy tym z cennych wskazówek prowadzących. Młodzież pracowała na bazie ciekawych produktów spożywczych.
Na koniec warsztatów odbyło się podsumowanie oraz degustacja potraw. Uczniowie mogli się przekonać, że potrawy odpowiednio przygotowane i udekorowane mogą być z jednej strony źródłem niepowtarzalnych wrażeń smakowych i estetycznych, a z drugiej strony powodem do dumy z własnych umiejętności zawodowych.
Taka forma zajęć warsztatowych prowadzonych przez doświadczonych kucharzy cieszy się coraz większym zainteresowaniem i jednocześnie utwierdza młodych adeptów sztuki kulinarnej co do wyboru właściwego kierunku kształcenia.